130930 contagiousHet verbaast mij altijd waarom op Youtube enkele filmpjes worden bekeken door miljoenen mensen (hype), en honderden miljoenen andere filmpjes slechts door enkelen. Jonah Berger heeft daar onderzoek naar gedaan en een boeiend boek geschreven, ‘Contagious’ genaamd. Als je houdt van populaire wetenschap met titels zoals Freakonomics en Tipping Point dan is dit een aanrader. Wacht nog even met surfen naar Bol.com. Hierbij eerst inzicht in het model van Berger, S.T.E.P.P.S.
Social currency; We delen dingen die ons goed doen lijken. Status is belangrijk. Wist je dat praten over onszelf dezelfde hersenactiviteit laat zien als bij eten en drinken? Sterker nog; Proefpersonen werd gevraagd of ze 100.000 of 50.000 USD wilden verdienen. Simpel zou je zeggen. Addertje was dat je bij 100.000 de enige zou zijn in een omgeving waar iedereen 200.000 verdient en dat de 50.000 het dubbele is van wat collega’s verdienen. Het overgrote deel koos voor de 50.000 USD. Interessant toch?

Trigger;  Wij zijn geneigd een boodschap door te vertellen als we er op een later moment nogmaals aan herinnerd worden. De boodschap wordt dan nogmaals aangewakkerd. Slimme marketeers bedachten 4 uur Cup a Soup. En het werkte! Op iedere werkvloer schreeuwen collega’s in de middag, ‘4 uur Cup a Soup!’
Emotional value; Sommige dingen raken je. Het doet iets met je waardoor ze je bijvoorbeeld blij maken of juist boos. Het liedje ‘Als ik je mis’ van Maaike Ouboter was zo gevoelig dat het in korte tijd zeer bekend werd.
Public; Zichtbaarheid bij mensen om ons heen zorgen voor gesprekstof en vertrouwen. Wij vinden het mega interessant wat onze vrienden leuk vinden. Daardoor kun je nergens meer komen of je moet iets liken. Speciale bedrijven zijn daar voor opgericht. Social WIFI bijvoorbeeld geeft gratis toegang tot internet in horeca. Voorwaarde is wel dat je eerst de kroeg op Facebook liked.
Practical Value; Het is altijd goed om te helpen en iedereen is op zoek naar zaken als tijdsbesparing, tips voor gezondheid en geldweetjes. Een goede titel helpt daarbij. Kijk  maar op Linkedin, veel titels beginnen met ‘X redenen om’. En het werkt! Zelf heb ik de proef op de som genomen. Twee weken achter elkaar dezelfde post geplaatst over de deeleconomie, beide met een andere titel. Diegene met ‘oorzaken’ in de titel werd 3 keer vaker aangeklikt.
Stories; Last but not least, het verhaal om de boodschap. Wij hebben context nodig om iets te onthouden. Doordat boodschappen verpakt worden in verhalen zorgen ze ervoor te worden doorgegeven. Hoe vaak kijk jij een serie waar je al weet waar het naar toe gaat maar je toch blijft kijken om het hele verhaal te zien?

Praktijkvoorbeeld:  De bekendheid en het succes van Alpe d’HuZes:
Je bent eruit, je gaat dit keer je uiterste best doen voor Alpe d’HuZes, ‘opgeven is geen optie’ (Social value):  De nodige trainingsuurtjes komen in de benen. In de maanden maart, april en mei lijkt het alsof alle wielrenners op de weg en op televisie trainen voor dit evenement (Trigger) Je vertelt je vrienden over je beweegredenen, iedereen kent wel iemand die te maken heeft gehad met die vreselijke ziekte (Emotional Value). Samen met anderen ga je hard aan het trainen en het levert geld op, in 2013 meer dan 25 miljoen euro voor K.W.F. (Practical Value) Om dit geld bij elkaar te krijgen heeft heel Nederland waarschijnlijk wel 1 of meer verzoeken ontvangen waarbij om een financiële bijdrage werd gevraagd (Public) Het bestaan van de ziekte, de loodzware tocht en al de trainingsarbeid creëren het verhaal wat je op ieder feestje kunt aanhalen, als je zou willen… (Story).

Wat heb jij nodig om iets door te vertellen aan je omgeving?

Voor de mensen met een Iphone nog even een filmpje dat op Youtube 12 miljoen keer bekeken is:

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.