Succesvol veranderen door deze 3 cultuur aspecten uit Japan


Geloof jij dat een organisatie zich continu moet aanpassen om te overleven? Zie jij goedbedoelde initiatieven ontplooit, zoals agile, lean en zelforganiserende teams en vraag je jezelf ook af hoe het komt dat deze vaak kortstondig zijn? Wat jij echt moet doen om duurzame verbetering te realiseren? In deze blog neem ik je mee welke 3 cultuur aspecten je niet mag missen en waardoor jij straks effectiever verbeteringen weet te realiseren.
Afgelopen zomer was ik in Japan. Het walhalla met betrekking tot continu verbeteren. Ondanks dat dit mijn huwelijksreis was kon ik natuurlijk geen oogkleppen opzetten voor de verschillende kernwaardes waardoor bedrijven zoals Toyota en Sony zo succesvol zijn. In deze blog neem ik je mee welke waardes dat zijn waardoor jij het fundament kunt leggen voor succesvolle veranderingen.

Diepgewortelde Respect

Als je in Japan aankomt merk je het meteen, respect en eerbied zijn diepgewortelde waardes. Iedereen maakt oogcontact en als het maar even kan dan wordt er voor je gebogen. En niet alleen de dames achter de receptie springen gedrieën op als je door de schuifdeur loopt, ook de conducteur draait zich om aan het einde van de coupé en buigt nog even voor hij naar de volgende beweegt. Dit voelt als buitenstaander direct goed. Eigenlijk is dat logisch want onze natuur als sociale groepsdieren maakt dat we herkend en erkend willen worden door anderen. Deze uiting van respect zorgt ervoor dat samenwerking en interactie gemoedelijk en plezierig gaat.

IJzeren Discipline

Het tweede aspect wat je al heel snel opvalt in Japan is de ongelooflijke schone straat, de nette rijen voor de trein, bus of ticketcounter. In alle rust volgen mensen de afgesproken regels op. Een kruising waar geen auto of motor te zien is? Toch gewoon wachten tot het groene licht aangaat, altijd! Papiertje over? Op zoek naar een vuilnisbak. En ookal moet je echt hard zoeken, het gaat in ieder geval niet op straat. De oplettende lezer vraagt mij of deze netheid wellicht ook komt door de torenhoge boete van 300 eur voor het maken van rotzooi op straat. Gedeeltelijk zal dat zeker zo zijn. Maar discipline, de grondslag waar deze cultuur op gebouwd is, bestaat altijd uit meer dan regels. Jan van setten heeft hier een mooi interview over wat je HIER kunt terugkijken. Kort door de bocht:  discipline bestaat altijd uit toewijding en regels. Die eerste is zon 80%, de  20% regels, zorgen voor kaders. Alleen omdat Japanners echt willen houden ze dit met allen vol.

Niet aflatende Nieuwsgierigheid

Het derde uitzonderlijke aspect van de cultuur is een ongelofelijke drive en een onstilbare nieuwsgierigheid. Als je ergens in een bar zit, of op een straatbankje of in de lobby, overal liggen Japanners te slapen. Ze pakken het moment om even rust te nemen. Ze werken lange dagen, ondanks dat ze al veel bereikt hebben en leven in luxe (gemiddeld inkomen is hoger dan dat in NL) . Toen wij vrienden vertelden dat we naar Japan zouden gaan, hoorden we veel goed bedoeld advies, bijvoorbeeld dat het heel lastig zou worden met die aparte tekens en niet Engels sprekende Japanners. Wij hadden toch echt een andere ervaring. Of we nou in een heel klein tentje ons ontbijt bestelden of scharrelden in boetiekjes, iedereen deed ontzettend zijn best om contact met ons te leggen. Google translate, handen en voeten zorgden dat wij konden communiceren en iedere keer konden vertellen waar we vandaan kwamen en wat wij van Japan vonden.

Bij iedere gezonde en verbetering gerichte organisatie zal je daarom moeten focussen op deze culturele aspecten als  basiscondities. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want cultuur is door Hofstede gedefinieerd als ‘software of the mind’ of makkelijker beschreven: ‘de wijze waarop we ons gedragen als niemand kijkt.’
Dit geeft de grote uitdaging al aan, iets wat tussen de oren zit als anderen niet kijken.   Om daar wat aan te kunnen doen moet je dit dan toch eerst inzichtelijk en bespreekbaar maken, Hoe? dat bespreek ik in een volgend blog.

Succesvol veranderen door deze 3 cultuur aspecten uit Japan


Mijn advies: Werk altijd aan een cultuur van respect en eerbied, een gedisciplineerde groep mensen met duidelijke en geaccepteerde regels en drijf ontwikkeling door niet aflatende nieuwsgierigheid.