Jippie momentVaak blinken onze gesprekken uit wat betreft oppervlakkigheid. Je kunt het hebben over de seksuele escapades van Onno Hoes, de kroning van Willem Alexander of de miljard dollar boete van de Rabobank, maar is het niet veel leuker om over onderwerpen te praten die ons echt raken. Wat heeft jou dit jaar nou ECHT bezig gehouden? Waar was je erg blij om en heel trots op?
Enkel jaren geleden heeft mijn moeder tijdens het gezamenlijke kerstdiner bij ons thuis het zogenaamde ‘JIPPIE moment’ ingevoerd. Iedereen noemt 1 moment waar hij of zij erg blij mee was het afgelopen jaar. Aan het begin even wennen en we dachten ‘het waait wel weer over’. Maar na een beetje warm draaien zijn we er nu uit, het is een echte hit die leidt tot super leuke, interessante en indringende gesprekken.
Wij zijn het niet gewend om elkaar te vertellen wat we echt voelen. Computers, e-mail, thuiswerken en telefoon hebben die neiging alleen maar verder doen afnemen. Om nog maar niet te spreken van invloed van de kunstmatige imago marketing via Facebook. We denken door dit platform te weten wat de ander bezig houdt maar het schijnt dat mensen juist depressief raken door het lezen van alle gecreëerde positieve berichtjes van anderen op Facebook. (lees hier)
Op heel veel kantoren in Nederland komen mensen “s ochtends aan, gaan achter hun computer zitten en komen vaak niet achter het bureau vandaan als ze niet koffie moeten halen of lunchpauze houden. Dat is verbazingwekkend want in de kern zijn we sociale wezens en vinden we het leuk om kennis en ideeën uit te wisselen. Helaas gebeurd dat niet standaard en lijkt iedereen het steeds moeilijker te vinden om een echte verdiepingsvraag te stellen. Zeg maar 3 niveaus onder:
‘Hey hoe was je weekend?’,
‘ja lekker, en die van jou’?,
‘ook lekker, beetje kort maar ja dat is altijd.’
Zonde want verdiepingsvragen helpen om iemand echt te leren kennen, begrijpen en ook respecteren. Probeer het eens, voldoende oefenmomenten op de komende nieuwjaarsborrel(s), jaarplan bespreking of werkoverleg.
Heb jij het gevoel dat je alles al weet van je vrienden en collega’s? Durf je jezelf te testen? Bouw een ronde in waarbij je voor de anderen invult wat jij denkt dat zijn of haar jippie moment van het jaar was. Grote uitdaging, maar gaaf als het lukt.
En voor mij persoonlijk? Voor mij was 2013 een jaar vol met inspirerende momenten en jippie ervaringen. Heb een aantal 140103 mag-article-largefantastische reizen gemaakt naar onder andere Gambia, Vietnam en Londen. Ben mijn eigen onderneming gestart en heb al 4 uiteenlopende consultancy opdrachten mogen doen. Ook voor het eerste kwartaal van 2014 heb ik een uitdagende opdracht in een dynamische omgeving. De website laatmezien.nl is gelanceerd en groeit gestaag en meer dan 30 blogs op verbazingen.nl gepost met een grote variërende groep volgers die zich samen met mij verbazen. Opgeteld bij mijn goede gezondheid alsook van diegene die mij lief zijn was 2013 echt een top jaar.
Dat wens ik ook jou voor 2014! Natuurlijk met veel openheid, oprechte interesse en verbazingen.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Wat is jouw jippie moment voor deze […]

Reacties zijn gesloten.