druk 1Ken jij mensen die altijd zeggen dat ze druk zijn? Heb je zelf regelmatig het gevoel niet helemaal in control te zijn? Hoe kan het toch dat sommigen relaxter hun week doorkomen dan anderen? In deze post laat ik zien wat jij kunt doen om meer af te krijgen in minder tijd en ook nog eens veel relaxter!
Het is donker, je wordt wakker door de wekker van je telefoon. Nadat je hem hebt uitgezet scroll je direct door je apps. Checkt je mail en leest dat je collega vannacht nog een vraag naar je heeft gestuurd. Op whatsapp maken een aantal vrienden in de weekendgroep zich druk over het aankomende feestje en via nu.nl wordt je op de hoogte gebracht van de naderende kabinetscrisis. Op Facebook gebeurt weer niet zoveel. 1,5 minuut en 10 verhalen verder sleep je je uit bed. Onder de douche overdenk je de verhalen en probeer je ze een plek te geven. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe ga je dit allemaal weer oplossen vandaag?
Het is niet zo gek dat veel mensen zeggen dat ze druk zijn. Want dat zijn we ook! Het schijnt dat wij op een halve dag meer verhalen, en dus prikkels, krijgen te verwerken dan een boer in de middeleeuwen tijdens zijn HELE leven.  In de wereld gebeurt gewoon veel. Veel is geschreven en te doen, voor jou heb ik drie stappen uitgewerkt die jou bij gedisciplineerde uitvoer gegarandeerd tot 2 uur per dag meer tijd geven. druk 2
1 – Vraag jezelf af of je het erg vindt dat je heel druk bent, ervaar je een probleem?
In onze cultuur is het heel natuurlijk en geniet het aanzien om druk te zijn. Mensen die te laat komen op vergaderingen, de telefoon niet opnemen of continue roepen dat het zo druk is worden vaak gepositioneerd als succesvol. Als sociale wezens kan dit aanzien wel eens de gewenste situatie zijn. Vind je aanzien belangrijker dan dingen doen die je echt wil? Stop vanaf hier maar met lezen. Oh wacht nog even, als je die keuze maakt wil je dan stoppen met mij vertellen dat je zo ontzettend druk bent?!  Iedereen zijn eigen uitdagingen.
2- Je wilt wel aan de slag!
Ok hartstikke goed. Je moet weten dit gaat pijn doen en moeite kosten. Dat is met alle veranderingen. Iets zal worden afgeleerd, nieuwe patronen aangeleerd. Net als met stoppen met roken of je tanden poetsen.
Let op dit is te simpel voor woorden maar het helpt echt.
Wordt rustig wakker, geef jezelf die kans. Beheers je eigen gedachten en planning. Schrijf op wat je wilt bereiken die dag. Wanneer is vandaag een succes? Zet dit op papier. Rangschik deze, grote en tijdconsumerende klussen eerst. Daag jezelf uit door ook iedere dag 1 ***klusje te doen waar je tegenop kijkt.
Heb je dit helder? Padruk 3k dan je telefoon en/of laptop om te kijken welke email of berichten gaan helpen met het bereiken van jouw gestelde doelen. Laat je niet verleiden om allemaal taken vanuit de mail op te pakken. Onderscheid belangrijke en urgent opgelegde taken (de eigen taken had je namelijk al op je lijst). Urgente zaken blok je later op de dag in, belangrijke zaken stop je in de map ’te behandelen’, komt later, nog niets in brand. Voor gevorderden: kijk alle mail waar je in CC of BCC staat. Is dit echt nodig of zijn mensen hun achterste aan het dekken? Vertrouwenskwesties horen besproken te worden, niet bestrijd met mail.
Als je klaar bent met je mail zet die dan uit. Volgende behandeling is over 3 uur. Nu focus op je zelf gekozen activiteiten en rond datgene af wat je wilt.
Nu is het goed om voor eens en altijd de prikkelstroom in te dammen. Al die berichten op een dag doen lijken alsof het allemaal belangrijk en leeswaardig is. Maar als je terugdenk aan de informatie die je de afgelopen 2 uur hebt ontvangen. Welke kun jij nu reproduceren? Wie waren de afzenders? Wat was het onderwerp en wat kun je met deze informatie? Was het urgent? Toen ik deze test onderging kwam ik niet verder dan een handjevol berichten. Ze komen uit alle hoeken en gaten: Klein algemeen lijstje:  telefoon, televisie, radio, brievenbus, deurbel, kranten(sites), prive-email, sms, nu.nl, linkedin, Facebook, Whatsapp, iMessadruk 4ge, twitter (14!!) en ga maar door. Ieder bericht kost jou 3 minuten om weer focus te hebben op hetgeen je mee bezig was. 40 berichten opstapelen en in een keer afhandelen scheelt daardoor 120 minuten per dag. 2 uur waarin je alles kunt doen wat je wilt.
Dit is voor durfals die het nog beter willen doen.
– Leg je telefoon opzij voor bepaalde perioden.
– Verwijder die apps van je mobiel.
– Verplaats de apps naar een plaats uit jouw zicht, zet de push berichten en nummertjes op de icoontjes uit
 
2015 wordt een mooi jaar met veel verbazingen, nog meer experimenten en meer tijd,  allerbeste wensen.
PS Wat is jouw jippie moment voor deze kerst?
Met dank voor de tekeningen aan 9tot5
Nu beschikbaar! Gratis aanmelden voor de persoonlijke emailnotificatie. Altijd op de hoogte van de nieuwste posts. (max. 1 per week en geen spam).

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.