Is in jouw organisatie hard werken iets om trots op te zijn? Zeg jij weleens dat je druk bent maar dat stiekem niet bent? Waarom is het gevaarlijk als aantal gewerkte uren een doel op zich zijn? Wat kun jij er aan doen om beweging te creëren naar slimmer werken? Dat leg ik je kort uit in onderstaande blog.
Ik besta want ik werk hard………
‘Druk druk druk’, dat is vaak het antwoord als ik iemand vraag hoe het gaat. En die vraag stel ik eigenlijk altijd. Ik geloof dat het belangrijk is om even bij elkaar in te checken. ‘Waarmee dan zoal?’ is een opvolgende vraag die mijn gesprekspartners niet verwachten. Sommigen reageren verbaasd en regelmatig word ik meegenomen in de agenda van mijn gesprekspartner. Dat was niet wat ik vroeg dus ik vraag daarna vaak: Ben je gezond? Gelukkig?
Dat enorm veel van mensen wordt verwacht is bekend. Daar zijn veel oorzaken voor te noemen. Echter er is ook een irreële geïnternaliseerde culturele oorzaak die we zelf vaak niet meer zien. Daar wil ik het over hebben:
Vanuit begin vorige eeuw, de tijd van industralisatie, heeft het harde werken een vlucht genomen. Als je veel werkt en daardoor geld verdiend dan doe je het goed. Ben je jezelf opwaards aan het bewegen op de ladder van de maatschappij. En het zit diep. Denk maar eens terug, vroeger als je op school je toets maakte werd er gezegd: ‘je hebt in ieder geval je best gedaan en hard gewerkt.’ Of vorige week bij het afscheid van een teamlid, hij was een goede collega en werd geprezen om zijn harde werk. Zelfs in memoria of overleidingsberichten staan de complimenten voor het harde werk.
Sta daar eens heel even bij stil. Als hard werken echt het doel is. We zitten dan op een heel gevaarlijk pad. Het heeft allemaal zeer ongewenste en ongezonde gevolgen. Ik noem de drie belangrijkste:
- Agenda’s worden helemaal volgepropt – want o wee – als iemand denkt dat we niets te doen hebben. gevolg geen tijd voor reflectie waarom en of we de juiste dingen doen, geen tijd om te energizen)
- De hele dag roepen dat we druk zijn om anderen en onszelf te doen denken en voelen dat we dat zijn (irreële en onzuivere verbinding met onszelf en onze naasten) en ervaren werkdruk tot gevolg..
- Leren en ontwikkelen wordt volledig onder gesneeuwd, dit wordt niet ‘gewaardeerd’ en krijgt daardoor geen focus. Terwijl juist ontwikkelen energie geeft en je klaar maakt voor de toekomst.
Als we beginnen met het aanzien van hard werken te verminderen dan maken we al een hele stap. Daar tegenover ode waarde van het het leren en ontwikkelen vergroten. Ik ben ervan overtuigd dat leven en werken leuker en makkelijker wordt. Hier zijn geen grote programma’s voor nodig, of ingewikkelde wetenschappelijke methodes. Wissel hard werken gewoon overal in voor slim werken. Vraag iedere dag aan iemand wat zij geleerd heeft. Zet learnings op de agenda van ieder overleg, bij iedere evaluatie en elk gesprek. Ik kan je verzekeren dan krijgt slim werken en balans vanzelf de overhand ten opzichte van hard werken.
Start vandaag nog met experimenteren richting jouw gewenste doel