Einstein definieerde ooit waanzin als: ‘hetzelfde blijven doen en een andere uitkomst verwachten’. Het klinkt heel onlogisch en wellicht denk je, dat doe ik niet. Laat mij je vertellen, we doen het allemaal, enkel sommigen lukt het om echt te vernieuwen.
De ochtend is daar, je wekker maakt je wakker. Snel een broodje of wat cruesli om vervolgens na het tandenpoetsen de auto in te springen. Je hebt geluk, dit jaar is krabben niet nodig. Je rijdt de straat uit de hoek om, en daar, daar begint het al. De dagelijkse auto polonaise! Iedereen rijdt rond 8 van huis weg. Ookal weet je dat de kans op opstopping zeer reëel is, je blijft het doen. De waarom is verschillend maar 1 ding is zeker, mensen hebben structuur nodig en volgen die vaak blindelings. Zo moeilijk is veranderen, zelfs als de voordelen duidelijk opwegen blijven we het met zijn allen hetzelfde doen. Dit voorbeeld is overduidelijk, kun je nagaan welke andere verbeteringen we ongemerkt tegen houden.
In die context ben ik blij om te zien dat een steeds grotere groep mensen op een andere manier naar situaties kijkt en oplossingen zoekt. Denk aan de verschillende optredens van Jan Rotmans, hij introduceerde als friskijker op zijn eigen hoekige manier de term ‘kantelaar’. Maar ook Yuri van de Geest met zijn populaire ‘singularity university’ en de FB pagina van ‘omdenken‘ met meer dan 135 duizend vrienden zijn een teken van aandacht.
Waar bovenstaande andersdenkenden zich vooral richten op bewustwording zijn er gelukkig ook initiatieven die echt het verschil maken en verandering teweeg brengen. Laat mij je meenemen in een voorbeeld waar ik zelf kippenvel van kreeg toen ik het hoorde, en iedere keer opnieuw als ik het vertel (bijvoorbeeld tijdens mijn standaard lunch om 12 uur)
Dichtblij.nl is een nieuw platform dat als doel heeft om werkloosheid te voorkomen mensen van werk naar werk te begeleiden een sterkere locale economie te creëren. Want waarom zou je forensen als het ook in de buurt kan. Zij geven op vernieuwende wijze invulling aan een combinatie van lokaal werkgeversnetwerk, vacaturesite, uitzendbureau en arbeidsconsultancy. Genoeg reclame voor nu, wat ik wil vertellen is het volgende:
Voor een aangesloten organisatie dat gebouwen beheert ontving Dichtblij de opdracht om goede kandidaten te selecteren voor 3 technische functies. Voortvarend werd de vacature opgesteld en geplaatst op Dichtblij, zeer snel stroomden de sollicitaties binnen. 50, 80 naar wel 100 kandidaten. Nadat de vacature was opgepikt door de grote random sites zoals vacaturebank stopte de teller in het nieuwe jaar op bijna 500! sollicitaties. 500 Mensen die de tijd en moeite hadden genomen om tijdens de feestdagen een persoonlijke en passende sollicitatie brief op te stellen. Dichtblij stuurde alle kandidaten een bevestiging van ontvangst, wel zo fatsoenlijk. Maar nu kwam het dilemma, ga maar na; 2 vacatures en 500 reacties, dat betekent heel veel teleurstelling. Partners Harm Jan en Wijnand zagen daar tegenop, zoveel afwijzingen naar al deze mensen met hun eigen verhaal.
Ze deden het anders. Met vooral veel respect en inlevingsvermogen. Een werkdag werd uitgetrokken om een analyse te doen op de persoonlijk profielen, het vacature proces uit te schrijven en specifieke leerpunten voor de sollicitanten te formuleren. Dat laatste was niet overbodig, mensen stuurden bijvoorbeeld documenten met de bestandsnaam ‘sollicitatie Gamma2012’ of ‘CV zonderpasfoto’. Een (tijds)kostbare exercitie, ze konden ook gewoon de tekst: ‘na zorgvuldige selectie spijt het ons u te moeten melden dat wij hebben besloten met een andere kandidaat verder te gaan’, sturen.
Iets meer dan 480 personen ontvingen de 4 pager.
Ik heb ze gezien, de tientallen reacties waren letterlijk hartverwarmend. Mensen bedankten voor de uitleg en melden dat ze nog nooit zo’n slecht bericht zo goed en prettig verpakt hebben ontvangen. Ze gingen aan de slag met de tips voor de volgende sollicitatie.
Mensen die de moeite nemen om te solliciteren belonen met een tegenprestatie, dat is volgens mij echt kantelen, andere actie met een gewijzigde reactie, daar krijg ik kippenvel van, dat is een wereld waar ik naar toe wil.
Klik (hier) voor de blog en reacties op Dichtblij.nl