glacierDeze week mijn verbazingen tijdens mijn bezoek aan Argentinië. Over de Argentijnen en hun relatie met Maxima, de ‘blauwe markt’ en trots.

Terwijl ik dit schrijf lig ik aan een groot zwembad met lichtblauw warm water, kijk ik uit op grote groene bomen en ruik ik de lucht van vers gemaaid gras in mijn neus. Dit is Argentinië, het land van de Gauchos, de steak en de wijnen. Ik ben te gast op een originele Estancia. Voordat ik hier aankwam heb ik veel gezien en meegemaakt. Dit is een gigantisch uitgestrekt en divers land. 66 Keer groter dan Nederland en maar 3 zoveel inwoners. Van sneeuwtoppen en glaciers in Patagonie tot verzengende hitte en de grootste watervallen ter wereld in het noorden. Graag wil ik mijn 3 grootste verbazingen met je delen.
Maxima
Ik heb het vaker geschreven op mijn reisblog Dibbes.reismee.nl. Maar aankomst op een groot vliegveld betekent altijd veel taxichauffeurs en gegarandeerd meer betalen dan normaal (zoals bijvoorbeeld op de terugweg naar de Airport). Het was mijn geluk dat mijn vriendin voorbereid was met Spaanse les. Hierdoor konden we redelijk met de chauffeur communiceren. Op weg naar het AirBnB appartement (leve de capaciteitseconomie! 40 EUR per nacht) vertelden we dat we uit ‘Olanda’ waren gekomen. We rekenden op een reactie met verwijzing naar voetbalhelden als Robben, van Basten of misschien Cruijf… Maar een grote glimlach verscheen op het gezicht en bijna zingend reageerde hij; aaaaah Maxima!! Super mooi. iedereen is erg enthousiast dat zij onderdeel is van ons koningshuis. Op onze vraag aan de Argentijnen of haar vader een duistere rol heeft gespeeld, was de reactie eenduidig; daar is nooit iets van bewezen.
Blue rate
Een reis naar Argentinië behoeft een gedegen voorbereiding. De Lonely Planet lag al maanden voor vertrek op ons nachtkastje. Tijdens het boeken van de binnenlandse Argentijnse vluchten kwamen we er achter dat als we op de Argentijnse website van Aerolineas de vluchten 40% goedkoper waren dan die in het Engels. Eerst dachten we dat het een foutje was en boekten we de tickets met het betere vertaalwerk in het Spaans. Snel verdiend. Na wat rondvragen bleek dat dit geen fout is. Argentijnen krijgen bewust korting op vluchten. Ook op musea en andere overheidsdiensten. Toegang tot de Iguazu watervallen was daardoor voor buitenlanders 4x zo duur als voor Argentijnen. Puik stuk uitsluiting van groepen mensen lijkt me zo. Echter als je jezelf goed had voorbereid was juist alles voor buitenlanders stukken goedkoper. Het zit zo. Argentinië balanceert al een tijd op randje faillissement. De koppeling met de US Dollar is losgelaten waardoor de overheid met ontwaarding (inflatie) van geld de schulden kan beheersen (lees verlagen). Dat mag niet te hard. Ze hebben daardoor een kunstmatige wisselkoers. Ten opzichte van de dollar is die gesteld op 8,5 peso’s. Echter de prijzen in het land stijgen veel harder. Tegenover een gelijkblijvend salaris of spaarsaldo worden de inwoners al tijden keihard geraakt. Afgelopen jaar zelfs met met meer dan 20%. Stel je voor dat je 1.000 EUR op je spaarrekening hebt staan en een jaar later nog maar 800 EUR waard is. Alle Argentijnen hebben daardoor liever US dollars en Euro’s. Die stoppen ze in een oude sok of kluis. De overheid beperkt dit zoveel mogelijk. Mazen blijven er natuurlijk altijd. Toeristen die Dollars meenemen kunnen die op de zogenaamde Blue Market wisselen voor 150% meer peso’s dan de officiële koers. Op toeristische straten zoals Florida in Buenos Aires staat iedere 5 meter iemand te wisselen. Wel een win-win, als toerist meer Peso’s voor je geld, Argentijnen hun waardevaste valuta. Buurland Uruquay profiteert een graantje mee. Vanuit Buenos Aires een uur op de boot naar Colonia de Sacramento waar je US Dollars kunt pinnen per 100. Het kost een kwartier om 1.500 dollar uit de muur te halen maar dan heb je wel bijna 750 Dollar verdiend (ex kosten). Argentinië zo goedkoop als Azië, een 400gr steak in een klasse restaurant voor 8 euro 🙂
Trots
Argentijnen zijn een trots volk. Ondanks dat de meesten een stamboom hebben die start in Spanje, Italië, Engeland of Portugal. Kinderen maar ook veel volwassen mannen en vrouwen kleden zich dagelijks met in het wit blauw gestreepte nationale shirt. Mannen zijn zelfs zo trots dat zij vinden dat ze de enige zijn die aan de BBQ de steak mag bakken. Opmerkelijk is dat Argentinië als naam is bedacht door de Engelse ontdekkers. Het komt van Argentum en betekent zilver. In de buurt was dit edelmetaal gevonden en verwacht werd dat ook wel rondom Buenos Aires gevonden zou worden. Helaas heeft Argentinië zijn vernoeming nooit waar kunnen maken.
Blijven je verbazen, ook in 2015!
Gratis aanmelden voor de persoonlijke emailnotificatie. Altijd op de hoogte van de nieuwste posts. (max. 1 per week en geen spam)