monkeysWeleens in Nha Trang geweest? Deze stad heb ik ooit leren kennen als HET surf oord van Vietnam. Klinkt aantrekkelijk toch? Ook omdat het maar 45 minuten vliegen is vanuit Saigon en de retourvlucht niet meer kost dan 45 EUR. Een koopje bij Vietjetair.
Tijdens mijn aankomst op Saigon vliegveld maandagmorgen viel het mij gelijk op hoevaak Vietjetair wijzigingen (lees vertragingen) omriep. Ik dacht nog, daar zouden ze wat aan moeten doen, in mijn beleving is het nu al een slechte maatschappij. Dat terwijl mijn vlucht nog steeds netjes op tijd op de borden stond. Tot een kwartier voor vertrek toen ik zelf wilde gaan boarden. De stewardess vertelde met een schuldbewuste glimlach dat de vlucht was vertraagd…. 3 uur om precies te zijn! En deze was niet één keer omgeroepen. Op de vraag of ik kon omboeken was het antwoord een compensatie voucher ter waarde van 1,50 EUR, om uitgebreid te gaan lunchen, dat dan weer wel.
Gelukkig kun je met 3G en je laptop overal werken en heb ik de uurtjes goed kunnen gebruiken. Op het moment dat ik mij weer meldde bij de gate was er nog geen beweging. Toch een omroepbericht, de vlucht had nog 30 minuten vertraging. Nog even wachten dus. Uiteindelijk verdween de bestemming van het bord van de gate en bleek bij navraag dat de gate verplaatst was. Naar de andere kant van het vliegveld! Op weg daar naar toe dacht ik ‘waarom maken ze het niet algemeen kenbaar?’, totdat ik een dame met een rood bordje met Nha Trang zag lopen. Dus toch informatie, alleen in de omgeving van de nieuwe gate. VietjetAir blijkt het kleine stiefbroertje van Vietnam Air te zijn en alle ‚logistieke’ problemen met vertrek- en landingstijden krijgen zij doorgeschoven. Good to know.
Op CamRan airport aangekomen leek het alsof ik in Phnom Penh stond. Hordes ‘-taxi–’ ‘-taxi-‘ ‘-taxi-‘ Vietnamezen. Één, diegene die het hardst op mij afrende, wilde mij wel wegbrengen voor een te hoge prijs. Toen ik met een lagere bieder mee liep begon deze vlak bij de auto aangekomen ook over een extra ticket prijs (ze blijken autobezitters die willen dat je hun parkeergeld betaalt, en een deeltje voor de security natuurlijk) toen kwam er weer één bij en begonnen ze bijna te vechten, onder luid gelach van hun ‚collega’s’. Erg gênant.
Op de weg naar Nha Trang zag ik aan de strandkant van de weg veel grote duingebieden met hek en nog zonder bebouwing. Ook hier even een kleine bouwcrisis. Het bord met Russian Building Company trok daarbij mijn aandacht. Ik wist van de ‘Russische’ badplaats Mui Ne, maar zouden er ook veel Russen zijn in Nha Trang? En het antwoord is: Ja. Heeeel veel. Meer dan 150.000 per jaar in dit gebied. Pak ik zo even mee, weer een hele nieuwe cultuur. Het overgrote deel is net iets gezetter met klein wodka buikje, in het bezit van een wat blokkerig hoofd en mannen dragen veelal geen T-shirt. Hele reclames en menuborden zijn in het Russisch. Vooral wennen was dat ze zonder blikken of blozen voor je gaan staan terwijl je al geholpen wordt. En ze zitten hier niet voor even. In de lift knikte ik een Rus gedag en maakte op zijn Hollands een opmerking over het regenachtige weer, hij vertelde mij dat het hier al 3 maanden zo wisselvallig was?!
Door het slechte weer hele grote golven gezien, maar geen surfers. Wat mij verraste zijn kinderen onder de 14 die op een elektrisch aangedreven fiets rijden. Gaaf gezicht en ook goed voor een duurzame toekomst.
Russisch bordVietnam is volgens zijn bestuursvorm een communistisch land. Alleen de Vietnamezen zelf zijn de grootste kapitalisten die ik ken. Commercie speelt echt hoogtij. Eigenlijk ben je een sukkel als je niet iets verkoopt voor je deur; sigaretten, drankjes, broodjes, pho, loterijkaartjes, haarknipbeurten, van alles. Iedereen die je maar een beetje aankijkt roept: ‘moto bike’?  Zelfs een vleugje Amsterdam, gisteren hoorde ik – –  Pssssssst- -pssssst- hassies, coke… ? Volgens mij best spannende business als je weet dat hier de doodstraf op kan volgen.
Dit verhaal schrijf ik op het vliegveld op de weg terug naar Saigon. Alle tijd voor, de vlucht heeft 1,5 uur vertraging, volgende keer niet met pinda’s betalen maar beter met bitcoins of Roebels?