SnoozeWe willen graag geloven dat ‘snooze slaap’ hetzelfde is als echt slapen. Helaas is dit niet zo.
Heb jij dat ook, dat je ’s ochtends wakker wordt door die nare zoemer?  Je voelt je nog niet klaar voor de dag en vraagt jezelf af welke dag het eigenlijk is. Je besluit dat je nog even kunt snoozen en beweegt slaperig een hand naar de  knop. Zo weer 9 minuten slaap erbij, je draait je om en dommelt langzaam weg.
Gevoelsmatig na 2 minuten weer die #$@$ wekker. Oh kan nog wel iets later uit mijn bed, druk nog een keer. Bij de derde snooze weet je dat er geen handelingen (douchen, strijken ontbijt) meer zijn om op te offeren om vervolgens dan toch echt het bed uit te springen.
– Het fenomeen snooze is in 1956 door GE Telechron geïntroduceerd en heeft door technische beperkingen (single digit) toevallig 9 minuten meegekregen als interval –

Als je bovenstaande snooze ritueel herkent dan is mijn verbazing jouw tip van de week. Eentje die je 6 uur per maand scheelt! Wetenschappers hebben namelijk aangetoond dat snoozen NIET bijdraagt aan fitter wakker worden of lichamelijk herstel. Het zit zo: Je lichaam heeft een biologische klok en maakt zichzelf op een gegeven moment klaar om wakker te worden. Dit doet hij onder andere door je lichaamstemperatuur te verhogen, je slaap te verlichten en adrenaline aan te maken. De wekker onderbreekt dit proces. Als je wakker wordt om vervolgens weer 7 of 8 minuten te slapen brengt dit je in een soort tussenslaap. Dit komt door de korte interval waardoor je niet de R.E.M. (Rapid Eye Movemement) slaap bereikt, de slaapfase waarin je herstelt. Je bent niet wakker maar hersteld ook niet (tweeledig non-productief). Sterker nog je lichaam raakt in de war, moet hij nou in de slaap of wakker modus?

Snoozen is eigenlijk tegelijkertijd de vijand van slapen EN wakker zijn.
Beter is om of gelijk op te staan of de wekker te zetten op je ultieme ‘uitbed’ tijd. Dat is beter voor jou, je ochtendhumeur en je dagcapaciteit. Als je iedere dag 2 keer 9 minuten snoozed dan heb je per week 1,5 uur extra beschikbaar . En dan nog met een fit gevoel ook! Voor mij geen snoozen meer.
Nog even iets anders. Op dit moment komt door klokkenluider en wat mij betreft HELD Edward Snowden, steeds meer informatie naar buiten over het spionage gedrag van onze Amerikaanse ‘bondgenoten’. Los dat het mij verbaast hoe laconiek Nederland reageert op 1,8 miljoen afgetapte gesprekken (Rutte wil de feiten afwachten) wil ik nog even je aandacht vragen voor onderstaand filmpje uit 1999. Heeft ook van doen met mobiele telefonie, maar dan met de introductie daarvan en de (non) acceptatie van mensen. Verbazend hoe snel het kan het gaan.