ZagoraVorige keer was ik gebleven in Marrakech. In deze post verslag van de excursie en het Marokkaanse strand.

Bij onze vakantie hoort ook altijd een excursie. Wij zijn naar het Atlas gebergte gereden en de Zagora Sahara in gegaan. Het lijkt wel alsof bij zo’n rit (deze duurde 7 uur) een onverantwoorde roekeloos rijdende chauffeur hoort. Inhalen bij bochten, bij onoverzichtelijke heuvels en veel te dicht achter de voorganger aan te rijden. En waarom eigenlijk? Om ons toeristen 3 minuten langer bij zijn vriend van net authentieke Berbers museum te kunnen stallen?

De trip zelf was wel echt meer dan de moeite waard. Bijzonder mooi en idyllisch landschap, originele dorpjes en de zonsondergang in de Sahara is miraculeus. Het is daar ook nog niet zo massa toeristisch als bijvoorbeeld in Egypte. Kameel rijden was niet langs de grote weg en 15 minuten. Maar 1,5 uur hobbelen echt de desert in. Een uitgebreide avondmaaltijd, uiteraard compleet gemaakt met Tajine (en een door ons strategisch ingekochte rode wijn). Daarna geprobeerd om sterren te tellen maar dat was niet te doen. Wat indruk maakte waren de kamelen en dromedarissen. Indrukwekkende beesten. Zoveel rust die ze uitstralen, zij hebben ‘stoïcijns zijn’ uitgevonden volgens mij. 3 dagen vooruit op 1 keer eten en drinken. Wij verbaasden ons dat ze na het ontzadelen niet de benen namen. Bij dichter bij kijken bleek dat ze boven en onder de knie waren vastgebonden, ze konden niet eens opstaan.

In Marrakech verbleven we in een zogenaamd Riad. Een soort combinatie tussen een b&b, paleisje en hotel. Vaak in bezit vn een Fransman. En dat voor maar 60 EUR per nacht inclusief ontbijt. Abdullah en Ibrahim zorgden dat we ons volledig thuis voelden en regelden alles, inclusief romantisch diner op het dakterras bij zonsondergang. Klein nadeeltje waren de oproepen voor het avondgebed. Voor de laatste paar dagen bracht een 90 jarige (gok ik zo) ons 220 km verderop in Essouira. Totale prijs was 65 euro. Mooie verdienste voor hem en wij zaten als een koninklijk echtpaar drie uur in zijn luxe 30 jaar oude Mercedes. En het was de rit meer dan waard. Essouira is een echt kustdorp inclusief breed strand, watersport en leuke terrasjes. En voor de Nederlanders, lage prijzen.

De combinatie van vriendelijke mensen, authentieke natuur en cultuur en het mooie weer (niet te diep in de zomer gaan want dan kan 50 graden Celsius worden) maakt Marokko fantastische plaats voor vakantie waar alles in zit. Ik ga zeker nog terug om  een roadtrip te maken van Tanger naar Casablanca, nog veel te ontdekken!

Als je dit zo leest, zou jij dan ook naar Marokko gaan?  Laat het weten:  0= nee zeker niet   –  10= ja schrijf mij maar in!