Soms erger je je mateloos. Bijvoorbeeld als je aan het wandelen bent en het bejaarde stel voor je loopt tergend langzaam. Of bij het stoplicht, dat staat al tijden op groen en de auto vooraan begint maar niet te rijden.  Misschien vloek je wel of gaat je hand naar de toeter. Maar wat als daar dan het verhaal achter hoort? Een verhaal zo begrijpelijk en herkenbaar dat je ergernis omslaat in empathie en begrip?
Gevoelens, gedachten en ervaringen kun je van de buitenkant moeilijk optekenen. Stel je eens voor; dat trage stel voor je lopend, zij weten dat één van hen terminaal is en binnen enkele dagen zal overlijden. Dit is hun laatste wandeling samen. De heer die het groene licht te laat zag, hij is op weg naar zijn werk en heeft daar een gesprek over de uitkomst van zijn selectiegesprek. Grote vraag is of hij na 26 jaar trouwe dienst mag blijven of dat hij aan de kant wordt gezet. Geen baan, geen inkomen, geen zekerheid voor hem en zijn zeskoppige familie.
En om eerlijk te zijn, eigenlijk weten we wel dat iedereen zijn persoonlijke problemen heeft. Luister maar eens echt als je iemand vraagt: ‘Hoe gaat het?’.  Niet voor niets hebben we in Nederland ons gezegde ‘ Ieder huisje heeft zijn kruisje’.  Maar vaak vergeten we dat door een soort koker van blind in het moment leven. We laten de context gaan die de ander hoogstwaarschijnlijk legitieme redenen geeft om te doen, laten of zeggen wat hij of zij doet. Bedenk maar eens hoe vaak doe jij zelf dingen waarbij je ongemeend of ongewild anderen in de weg zit?
In ieder contact met mensen is het handig, maar vooral ook constructief, om te proberen die context aandacht te geven. Het maakt je leven rustiger door minder pieken en dalen in je emoties. Rondom coaching en lean is het zelfs extra belangrijk om ruimte te geven aan overtuigingen en ervaringen van de ander. Pas als je begrijpt waar intuïtief gedrag vandaan komt kunnen overtuigende belemmeringen voor gewenst gedrag weggenomen worden.
Iedereen zijn eigen gevecht.
Geen gevoel bij wat ik bedoel? Kijk bovenstaand filmpje en laat mij weten wat het met jou doet.
Let op! nu beschikbaar voor jou: Heb jij ook behoefte aan jouw wekelijkse dosis prikkeling, verbazing en tips? Schrijf je dan nu in voor de persoonlijke emailnotificatie. Altijd op de hoogte van nieuwe posts (max 1 per week).

1 antwoord
  1. Dorien de Zeeuw
    Dorien de Zeeuw zegt:

    Dit raakt me enorm. Ik ga zelf door een crisis en intussen moet je ook ‘gewoon’ doorgaan. Van een aantal mensen heb ik steun en medeleven. Enkelen reageren bot en onempatisch. Door mijn ervaring begrijp ik het beter als andere mensen door een hel gaan..

Reacties zijn gesloten.