internet of thingsJe hebt kleine en grote veranderingen. De Internet of Things (IoT) is een hele grote. Nog nooit van gehoord? De term bestaat al sinds 1999 maar wordt nu actueel met de beschikbare technologie zoals internet, smartphones en sensors. En maak je borst maar nat, het zal waarschijnlijk sterker ons leven gaan veranderen dan internet heeft gedaan. Hierbij een introductie (het is namelijk ook te groot voor 1 blog).
In een notendop: IoT gaat over het verbinden van allerlei ‘dingen’ met elkaar door het internet. Waren in de jaren ’80 enkel mainframes met elkaar verbonden, nu in 2013 zijn dat al meer dan 8 miljard objecten zoals onze laptops, servers en mobiele telefoons. Dit aantal is dus al ruim de totale wereldbevolking overstegen. De verwachting is dat dit in 3 jaar verdubbeld zal zijn naar meer dan 22 miljard. Allerlei objecten worden aangesloten op internet en gaan door een sensor informatie verzamelen en uitwisselen. De smartphone gaat dan hoogstwaarschijnlijk dienst doen als afstandsbediening.
Alles wat het ‘Huis van de toekomst’ al een aantal jaren laat zien komt nu echt ons leven binnen. Ok, even een voorbeeld aan de hand van een (wellicht herkenbare) situatie; Eindelijk gepakt en wel in de auto op vakantie, tot je moeder zich na 15 minuten afvraagt of de oven wel is uitgezet?  Geërgerd omdraaien is straks niet meer nodig. Dit controleer je  met 1 druk op de knop van je telefoon, vervolgens kan je het apparaat dan op afstand uitzetten. Maar ook een signaal van de koelkast over producten die over datum of niet meer voorradig zijn, niet goed afgesloten deuren, of een bad dat overloopt omdat je die even was vergeten. Een signaal en je kunt ingrijpen. Of beter nog, de computer grijpt zelf in; sluit de deur, besteld eten of sluit de kraan. Nu zijn er al pioniers met huis-, tuin- en keuken toepassingen. Ninja is een voorbeeld dat een aantal producten levert zoals een deurbel die een signaal naar je telefoon stuurt als iemand aanbelt.  TomtomLive biedt een file service aan waarbij ze de Tomtom van meerdere gebruikers als sensor gebruiken, daardoor kunnen ze
parade zweefmolen
diagnosticeren of er filevorming is. Grappig zijn de ideële producten met minder echte functionaliteit. Little lamp bijvoorbeeld koppelt lampen aan elkaar. Als een wordt aangezet gebeurd dat automatisch ook direct met gekoppelde lampen op andere plekken. Bijvoorbeeld bij je geliefde aan de andere kant van de wereld, of bij je oma die dan weet dat je rustig thuis bent en je kan bellen.
Maar er is much more te come. Bovenstaande is natuurlijk handig maar de echte change zal in toepassingen voor business en vervoer zitten. Ketens die beter op elkaar aansluiten door real time data en tracking waardoor over- of onderproductie wordt voorkomen. Wat betekent dat precies en wat zijn de mogelijke gevolgen voor onze privacy, of de werkgelegenheid? Later meer hierover op verbazingen.nl.
Dan nog even een kleine verandering die heeft geleid tot een sterke verbetering. Ken je die ouderwetse zweefmolens? Diegene waar enkel kinderen tot een jaar of 12 in willen? Daar staat er een van op het theaterfestival de Parade. De langste rij van het festival (met volwassenen) staat opvallend genoeg bij deze attractie. De verbetering is heel simpel, ze hebben twee mannen staan die tijdens het ronddraaien de zitjes vastpakken en tegengesteld laten bewegen. Mensen zwiepen alle kanten op. Spanning en plezier voor de heren en dames zwevers. Zo een mooie verbazing.

2 antwoorden
  1. Eric Jones
    Eric Jones zegt:

    Leuk stuk Coen!
    Wellicht interessant om dit thema te koppelen aan de big data revolutie die komende is?

  2. Jasper
    Jasper zegt:

    Wederom mooie verbazingen, maar waar zit de noodzaak om ons te laten veranderen?
    Waar doel ik op? Op Zweden na hebben wij de hoogste smartphone&internet penetratie in Europa, maar veel verder dan Whatsapp en Wordfeud komen wij hier niet!
    Alles waarmee we vooruit kunnen lopen als land benutten we totaal niet! De infrastructuur is al grotendeels beter dan in menig ander land, maar we blijven steken. 4G moet in zo’n klein land toch gisteren al uitgerold zijn? Hoe kan het dat we elkaar met 25.000 man op een festival niet meer kunnen bereiken? Twee zendmasten, WIFI hotspot oid en de mogelijkheden zijn legio.
    Waarom halen we bij automaten nog muntjes, terwijl met een polsbandje die je oplaadt via je mobiele applicatie met een tegoed (wat je met die WIFI ter plekke kunt doen) en vervolgens je hamburgers/biertjes oppikt aan de bar en met je “pols” afrekent.
    Kortom hoe kan het toch, dat er technologisch zoveel mogelijk is, maar we niet verder komen dan blij worden van een zweefmolen?
    Ons leven kan in zoveel opzichten, juist in zomerse periodes, waar veel lijnvorming is, zoveel makkelijker gemaakt worden!
    Blijf me verbazen over de logheid der organisaties en het langzame vermogen van mensen om zich aan te passen…, wellicht kip&ei verhaal?
    Ciao

Reacties zijn gesloten.