Hoe je als gepassioneerde enthousiasteling kan worden gevraagd om je mening te geven om vervolgens in het uitgezonden item te worden gepositioneerd als onderwerp.
Wellicht herinner jij je mijn blog van vorige jaar. Nadat ik een aantal keer in een koffietentje had gezeten moest ik mijn verbazing uitten. Het betrof de overdaad aan niets bestellende maar wel consumerende ZZP’ers en studenten. De strekking; mensen wees solidair en betaal voor de diensten die je afneemt. Koffie ondernemers maak een doelgroep keuze en sluit je aanbod en regels daarop af. Simpel.
Enkele weken geleden werd ik naar aanleiding van die blog gebeld door Gerben van RTLZ. De zender heeft grootse plannen en heeft tegenwoordig een eigen kanaal. Dat betekent, meer zendtijd en meer items om te vullen. Een daarvan is ‘Dunk’ met Roderick Veelo. Hierbij worden stellingen zoals ‘moeten grenzen open voor asielzoekers?’ intellectueel behandeld. Als afwisseling, om het wat luchtiger te maken, worden kleinere irritaties in beeld gebracht door een kort item.
Na een telefonische intake vroeg Gerben mij of ik vanuit mijn verbeterbril en ervaring mijn mening wilde delen in een televisie interview. Natuurlijk zei ik! super mooie ervaring en vast positieve free publicity voor Coenlaude.
Tijdens het interview in de echt nog knusse en gezellige koffiesalon op de Utrechtsestraat (zij mijden computers) werd ik 10 minuten in allerlei poses gefilmd en bevroeg Gerben (Met wie ik een historie op de Erasmus en ABN AMRO deel maar dat terzijde) mij over het ZZP-schap gecombineerd met hetkoffiesalon gebruik. Na het gesprek complimenteerde hij mij met de vlotte en begrijpelijke taal.
Een beetje trots en vol goede moed verliet ik het pand en mijn nieuwsgierigheid naar het resultaat was groot. Een week hoorde ik niets. Maar ineens, op donderdagmiddag kreeg ik een sms van Gerben. ‘Vanavond gaan we uitzenden’. Met spanning zat ik voor de buis. Daar kwam het item… Een stuk over terreur ZZP’ers. WTF!! ik werd neergezet als die onterecht gebruiker. Dat was een teleurstelling.
Een experiment van mij waarbij het gewenste resultaat uitbleef. Maar wel veel van geleerd en dat maakt het nuttig (en blij dat waarschijnlijk niemand het item gezien heeft 🙂 Hierbij mijn belangrijkste leerpunten die jij zonder de fout te maken meepakt:
– Vraag altijd of je het item van tevoren mag zien.
– Spreek af met welke beschrijving je wordt ondertiteld (Coen veranderkundige ipv ZZP’er)
– Nog beter het belang begrijpen van het programma en zijn producer. Ik had kunnen weten dat onze belangen (hij sensatie, ik advies) met elkaar kunnen botsen.
Blijf je verbazen en leer door te experimenteren!
1
antwoord
Zo blijkt, je moet opgenomen items op televisie, met het nodige korreltje zout bekijken.