DecorrespondentHet is zover. Deze week heeft Rob Wijnberg ‘De Correspondent‘ gelanceerd. Een digitaal nieuwsplatform met als doel lezers op betrokken wijze te verrassen met verdieping. En de start belooft veel goeds. Tegelijk moet ik zeggen, een meer radicale verandering in het nieuwslandschap was ook echt wel nodig. Persoonlijk ben ik al een tijd geleden gestopt met mijn traditionele televisie nieuwsrondje aan het ontbijt, avondeten en voor het slapen.
Het moet gezegd, de nieuwsinstituten hebben het wel geprobeerd.  Het moest flitsender. Tekstvirtuoos Philip Freriks is vanachter zijn bureau weg en naar huis weggestuurd. Grote schermen zijn opgehangen in de studio. Eerst Sacha en nu Annechien lopen om 8 uur door de studio heen en weer. Ja ze weten van wanten.
Wat mij vooral verbaasde is de inhoudelijke popularisering van de verschillende journaals. Het is ineens zinvol om een willekeurige mijnheer op straat te vragen wat hij van de afschaf van de zelfstandigenaftrek vindt. Met alle respect, maar wat maakt mij zijn mening uit? Tegelijkertijd zie je dat een aantal items frequent in het nieuws zijn. Ieder jaar orkanen in de US, vuurwerk verkoop in Nederland, chinezen die naar huis gaan met oud en nieuw, ijs meten van de Friese grachten, de filmpjes zijn inwisselbaar. Wat het nog een beetje erger maakt, als je Luijendijks ‘het zijn net mensen’ hebt gelezen, dan weet je dat correspondenten vaak gewoon de Reuters persberichten voorlezen die ze toegezonden krijgen van het hoofdkantoor in Nederland. Diezelfde berichten die wij op nu.nl lezen. Vraag me oprecht af hoe het toch komt dat ik daar zo lang naar heb kunnen kijken? Wie het weet mag het zeggen, zal met traditie te maken hebben.
Op de radio is het niet beter. Sinds kort werk ik met radiogeluid op de achtergrond. Daardoor hoor ik regelmatig het journaal langskomen. Een paar weken geleden zonder te overdrijven ieder uur een update van de onderzoeksploeg in Syrie. ‘Ze worden nu wakker’, ‘Ze nuttigen nu ontbijt’ ‘Gaan nu onderweg’ ‘Nu sanitaire stop’,  iedere 60 minuten! Er is toch veel meer wat boeiend is om te vertellen aan de wereld?
En dat is precies wat DeCorrespondent doet. In het manifesto, wat zij hebben schreven om 18.000 crowdfunders te strikken (uniek voor deze branch), staan hun uitgangspunten.  Specifiek twee vind ik van belang. De eerste is ‘van nieuws naar nieuw’. Door onder andere de relevantie te verheven boven actualiteit en door het doen van eigen onderzoek. De tweede ‘ van lezers naar participanten’ creeert ruimte om samen met lezers ideeen uit te laten wisselen met schrijvers. Ik heb al twee keer gereageerd en je krijgt ook reactie. Het voelt alsof je mee doet. Het team bestaat uit een mix van 7 redacteuren en 12 free lancers. Jonge en deskundige correspondenten zoals Jelle Brandt Corstius,  Femke Halsema en Ernst Jan Phauf. Iedere dag worden ’s ochtends vroeg 5 artikelen gepubliceerd die abonnees kunnen lezen. Daarbij worden gedurende de dag nog meer artikelen beschikbaar gesteld. Lidmaatschap kost overigens 60 euro per jaar en op de site staat geen reclame.
Een aantal zeer goede stukken heb ik voorbij zien komen. Bijvoorbeeld waarom Breivik 131003 frerikshet recht moet hebben om te studeren, of een artikel over de schaduwbanken in Nederland.
Een aantal punten verdient nog aandacht maar dat is begrijpelijk na 3 dagen. De site is traag, onoverzichtelijk en ik kan niet zoeken. Ook is er is geen app.  Tip is om regels op te stellen voor ‘opmerkingen’ bij de artikelen. Lezers posten wel eens hun eigen mening in de vorm van ‘zwak argument’. Laten we afspreken om altijd in de vragende vorm te  posten. Net als in het echte leven is dat een veel positievere start van een dialoog.
 

1 antwoord
  1. Wijnand
    Wijnand zegt:

    Mooi voorbeeld van nieuwe initiatieven, die passen bij de nieuwe mogelijkheden en daarvoor bij de nieuwe tijd. Als je vindt dat er iets mist, begin jij ermee. Zoals Rob Wijnberg het in een promo van de Correspondent in mijn ogen briljant zegt:
    “Nieuws gaat bijna altijd over de uitzonderingen op een regel. Of: Nieuws is altijd wat vandaag gebeurt, maar nooit elke dag gebeurt. Als je de wereld uitsluitend via het nieuws volgt, weet je dus precies hoe de wereld niet werkt”
    Dan is het logisch dat je De Correspondent begint!

Reacties zijn gesloten.