verzet tegen veranderingAls er nieuwe ontwikkelingen op ons afkomen heb je in grote lijnen eigenlijk altijd drie soorten reacties: mensen die niet (meer) geloven in verandering en proberen zoveel mogelijk tegen te houden, het type mensen dat wat op de achtergrond blijft en je hebt de mensen die zeggen dat ze van verandering houden. Vandaag wil ik het hebben over de eerste en geef ik je een drietal tips hoe om te gaan met deze serieuze diep gewortelde weerstand.

Advies 1, neem de weerstand serieus.

Deze groep mensen heeft vaak een reputatie opgebouwd en beïnvloedt bewust en onbewust de rest van de groep. Passeren zal alleen maar tot meer weerstand leiden. Ga het dialoog aan. Onderzoek waar de weerstand vandaan komt. Nou ja weerstand, eigenlijk bestaat dit niet, het is in de kern motivatie om iets anders wel te doen. Als je vanuit dat perspectief naar de situatie kijkt heb je een goed uitgangspunt voor verdiepende vragen. Bijvoorbeeld waarom deze ontwikkeling niet zou werken, wat er al geprobeerd is en wat de eerdere lessen van de ander zijn. Je neemt hierdoor de persoon serieus en ook creeer je een constructieve verstandhouding.

Advies 2, spreek diegene na verloop van tijd aan op zijn of haar professionele rol en vraag of die zichzelf bewust is welk effect zijn houding op de rest van de groep heeft.

Is dit effect gewenst en hoe ziet zijn rol er over 3 jaar uit? Ik heb weleens iemand aangesproken die dat hele ‘lean’ maar overdreven vond. Het lag allemaal aan communicatie volgens hem. Hij riep dat drie keer en de rest van de meeting keek hij uit het raam. Toen ik hem vroeg wat hij als chef wilde laten zien met dat naar buiten kijken,  terwijl hij het zelf continu over communicatie had, kwam dat hard binnen. Zijn reactie was boos en verongelijkt. Later bleek dat ons ‘conflict’ hem liet inzien wat zijn aandeel was in deze gebrekkige ‘communicatie’.

Advies 3. Maak het luchtig! Weerstand is een gegeven, echt waar!

Ga er dan ook zo mee om. Onlangs was ik bij Afas in Leusden en zij lieten een filmpje zien waarin op een grappige wijze notoire ontwikkelblokkeerders ludiek worden neergezet. Een leuk deuntje met Bert die langs alle tegengas opmerkingen loopt. Hilarisch en als je die laat zien aan een groep kun zij zelf later op een lichte wijze refereren aan de blokkade bingo zinnen. Dit helpt bij de transformatie.

Last but not least, neem weerstand nooit persoonlijk! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan maar is echt waar. Iemand zei ooit: ‘ if you cant  change the things you see, change the way you look at it’.

Auteur Coen Brouwer is beroepsverbeteraar en helpt organisaties, teams en personen door hen te leren en te laten zien dat het iedere dag beter, makkelijker en vooral ook leuker kan. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring in consulting, coaching en training op het gebied van onder andere Lean, Agile en Leiderschap. Op persoonlijke titel schrijft hij deze blog waarmee hij iedereen aanmoedigt om te blijven verbazen en de status quo continu te challengen.

Video van Afas met Bert:

Klik HIERRRRR