approval-15914_1280-2 kopieWanneer heb jij voor het laatst een compliment uitgedeeld? Mijn aanname is langer dan 24 uur geleden. Dat is bijzonder want bijna niks is makkelijker dan een compliment geven. Gewoon even zeggen dat je blij bent dat je iemand kent, dat hij goed werk heeft afgeleverd, of zelfs maar dat de nieuwe bril haar zo leuk en hip staat. Enorm prettig om te ontvangen. En wat blijkt? Complimenten en belonen zijn veel effectiever dan straffen.
Hoe ik op dit onderwerp kom? Onlangs was ik bij een inspirerende teamsessie. De groepsopdracht aan het einde van de middag bestond uit het beschrijven van geeltjes. Voor alle aanwezige collega’s 1 geeltje met daarop een compliment. Deze complimenten werden vervolgens apart per persoon op een sheet verzameld.
Toen ik de geeltjes beschreef dacht ik: Hoevaak focus je op de goede kant van mensen en geef je het ook expliciet aan diegene nog terug?
Best weinig als ik voor mezelf schrijf. Probeer het wel. Laatst zat ik bij de kapster en de dame in opleiding bezorgde me een zeer prettige hoofdmassage. Ik denk zeg het haar gewoon; ‘joh jouw hoofdmassage bezorgt mij kippenvel.’ Een glimlach van oor tot oor die ik dat half uur niet meer heb zien weg gaan.
Sporadisch en traditioneel komt een zang van lof voor tijdens bijzondere levensgebeurtenissen. Je vader houdt een praatje wanneer je afstudeert, je schoonvader op je bruiloft en (hopelijk) je vrienden na je overlijden. Best gek eigenlijk dat we die uiting van waardering bewaren voor zeldzame momenten.
Want toen ik mijn complimenten na de teamsessie in ontvangst nam voelde ik warmte, steeg een beetje boven mezelf uit, een puur voldaan gevoel. Zo fijn om te lezen dat collega’s mij zien als relevant en ze persoonlijk een bijdrage van mij ervaren ten goede van hun eigen presteren.
Wetende wat dit met je doet, denk dan eens met die trainer, leraar of leidinggevende die altijd en overal alles beter weet en wil zien. Bij mijn rijles doe ik nooit goed. Eerst kon ik er niets van, toen was het technisch bagger en uiteindelijk gaat de oefening goed maar is mijn swing niet naar behoren. En ik kan het wel want ik mag binnenkort afrijden. Maar goed dat werkt demotiverend. Je gaat op je tenen lopen, wordt angstig en maakt daardoor juist meer fouten.
In Amerika is onderzoek gedaan. Twee bowlingteams werden afzonderlijk van elkaar gefilmd tijdens een wedstrijd. Team 1 kreeg na de eerste ronde enkel kritiek en feedback op wat beter kon. Team 2 kreeg bovenal complimenten wat goed ging en daarbij dezelfde feedback. Verwacht je niet, het gecomplimenteerde team 2 presteerde significant beter in de volgende ronde.
Ook een Nederlandse professor, de heer Rietdijk, heeft onderzoek gedaan naar belonen. Eigenlijk weet je het wel van de afleveringen van Martin Gaus. Beloon het gedrag dat je wilt zien en het gedrag wordt gestimuleerd. Het lukte meneer Rietdijk om zelfs een parkiet meer te laten zingen door beloning.
Als je iemand vanuit kracht effectief wilt beïnvloeden, complimenteer het gewenste gedrag en benoem dan het gedrag waar je een minder goed gevoel bij hebt.
Dank voor het lezen van mijn post.