lean introductieHoe jij verbeterkansen kunt zien, verzilveren en tegelijkertijd grondbeginselen van Lean borgt in je organisatie, zonder extra kosten. (1 minuut leestijd)
Dagelijks komen er nieuwe medewerkers binnen. Of dat collega’s zijn die een nieuwe functie bekleden, dat jonge talent dat start of een externe die tijdelijk komt helpen. Iedere dag doen zich kansen voor om je op het gebied van continu verbeteren te bekwamen. Drie praktische tips.
Zorg ervoor dat nieuwe medewerkers al hun gedachten en ideeën opschrijven
Inwerken is meestal gericht op taakvolwassenheid. De eerste dagen staan in het teken van nieuwe collega’s leren kennen, mappen doorlezen met (verouderde) huisregels en vaak wachten tot het emailaccount is aangemaakt. Vaak zijn dit de zwaarste dagen, ook voor de begeleider. Als new hire kom je erachter dat je alles wilt weten maar dat het gat met huidige kennisniveau groot is. Daarnaast zie je veel dingen waarvan je je afvraagt waarom ze gaan zoals ze gaan.
De eerste tip: Schrijf al deze observaties op. Hou een boek bij waarin staat waarover de new hire zich verbaast. Nu hij of zij nog friskijker is!

Creëer een open cultuur waarbij de nieuwe medewerkers gevraagd wordt om inzichten te delen

Helaas is het vaak het geval dat nieuwe collega’s zichzelf moeten bewijzen op het gebied van inhoudelijke resultaten alvorens de ideeën als waardevol worden aangenomen, ‘laat eerst maar zien wat je kunt voor je met je observaties komt’. Ten tweede omdat het vaak not done is om iets te vinden van de manier zoals we hier werken. ‘Dit is hoe we het al jaren doen, denk je dat je het beter weet ofzo?’ Ten derde wordt geen prioriteit gegeven aan deze verbeterpotentie. We zijn te druk om te verbeteren, wees blij dat je mee kunt kijken voordat je zelf aan de slag gaat.
De tweede tip: organiseer een dialoog met het team en vraag of nieuwe medewerkers als friskijkers worden gezien of niet. Daar start dit cultuur inzicht.

Zorg dat nieuwe medewerkers de uitgangspunten en terminologie van Lean kennen

Lean heeft een groot pallet aan methoden die onderbouwing geven aan het klantgericht verbeteren. Zorg dat nieuwe medewerkers (bijvoorbeeld door interne blackbelts) worden opgeleid om deze methoden op een effectieve wijze in te zetten. Een paar voorbeelden zijn een effectieve dag en weekstart (praat over prestaties), een goede kaizen (gestructureerd en structureel problemen oplossen waardoor ze nooit meer terug komen) of een nuttige go and see. Dit helpt om dat ‘iets’ met lean effectiever en bestendiger te maken.
Derde tip: Zorg dat een aantal Lean methoden vast onderdeel zijn van ‘onboarding’.

In een notendop:

Vraag nieuwe medewerkers structureel verbazingen en ideeën op te schrijven.
Creëer een ondersteunende  cultuur waar iedereen inziet dat we van elkaar en dus ook van nieuwe medewerkers kunnen leren.
Vast onderdeel van de introductie: leidt nieuwe medewerkers direct op met een stoomtraining lean. Hierdoor wordt de filosofie, taal en methodiek duidelijk en effectief inzetbaar.
 
(Deze blog is geschreven samen met gastblogger Michiel van der Vlist)