Heb jij weleens het gevoel dat je tijd per dag te kort is dat je aan het einde overblijft met groot een aantal voorgenomen taken?
Helaas moet ik bekennen dat er op dit moment geen dag voorbij gaat zonder dat vrienden, klanten en relaties mij vertellen dat ze zo geen tijd hebben en zo ontzettend druk zijn. Zelf had ik ook last van teveel ‘hooi op mijn vork’.
Maar hold on! Er is licht aan het einde van de drukke tunnel. We zetten onszelf fundamenteel klem door onze eigen onbewuste opvattingen en gewoontes. Dat inzicht werd mij onlangs kristalhelder.
We hielden een intensieve workshop waarbij veel energie vrij kwam. En natuurlijk aan het einde de vraag: wat ga jij hier nou morgen mee doen? Direct zag ik de stress in de deelnemers hun ogen en de reactie ‘ik geloof hier echt in maar daadwerkelijk toepassen? sorry daar ben ik te druk voor’.
En dat is precies wat we doen, we denken altijd aan wat we gaan doen. Nooit: wat gaan we dus stoppen te doen.
Keith McCandless (Founder Liberating Structures) zei eens tegen mij:’ If you start to stop activities, possibilities and new innovations will immediately flow into your life and your team’. Klinkt heerlijk toch?
Dat is wat heel vaak gebeurd. Jij en je team lopen ergens tegenaan of zelfs vast. Eerste reflex. Iets beleggen om te bepalen wat je eraan gaat doen. En DAAR is waar het wringt en we eigenlijk onze eigen paradox creëren. We bedenken continu zaken erbij. Dingen worden toegevoegd. Maar ja het oude blijven we vaak ook doen. ‘Ontleren’ is moeilijker dan aanleren.

De oplossing:

Waarom zie ik bijna nooit workshops, vergaderingen en presentaties met aan het einde een rondje langs alle deelnemers met de vraag ; wat ga jij STOPPEN te doen? Of misschien nog een gekker voorstel. Introduceer een tegenhanger van de veel gebruikte actie lijst, een STOP lijst. En dan wekelijks bespreken of het gelukt is om te stoppen.
Zie je het al voor je? Mensen die zichzelf serieus afvragen of ze de aangenomen taken ook echt kunnen afronden binnen de gestelde tijd. Hier zelf verantwoordelijkheid voor nemen en een zorgvuldig gesprek voeren wat wel en niet realistisch van elkaar verwacht worden. De dagen worden leuker, EN effectiever.
De voordelen? legio! Constructief dialoog wat echt moet en wat mag, minder rode wangen en burn outs (las laatst dat burn outs mensen gemiddeld 1 jaar uit de running brengt), meer volledig afgeronde taken en uiteindelijke verbetering van je persoonlijke geluk en het halen van je doelen.
Niets is zo kostbaar als tijd, maar niks wordt zo makkelijk vergeven als tijd. Probeer het vandaag eens, stoppen met taken.
Heel veel succes, ik ben benieuwd hoe dit jou helpt.